Utsettelse av EUs forordning om avskoging og skogforringelse
I starten av september delte vi informasjon om EUs forordning om Avskoging og skogforringelse, og hvorfor dette er viktig for dagligvarebransjen. For kort tid siden besluttet EU Kommisjonen at implementeringen av det nye avskogingsregelverket utsettes i 12 måneder, til slutten av desember 2025.
Årsaken til utsettelsen er at flere av EUs medlemsland og spesielt handelspartnere utenfor EU/EØS indre marked har protestert. De mener regelverket kan gå på akkord med andre viktige klima- og naturhensyn, og ikke minst ekskludere fattige bønder og mindre gårdsdrift fra det europeiske markedet.
Urimelig
Mange finner forordningen urimelig da beite er viktig for biologisk mangfold, opptak av klimagasser og bremse gjengroing av kulturlandskap. I Norge er gjengroing er en trussel mot eksisterende plante og dyreliv, samtidig som landskapet blir mer utilgjengelig.
Forordningen vil naturligvis påvirke kjøtt- og melkeprodusenter i Norge, og det er verdt å merke seg at om regelverket blir fullt implementert, så kan ikke kjøtt fra storfe som beiter på hogstflater (som er avskoget eller omgjort fra skog til beite, etter 31. desember 2020) eksporteres eller omsettes. Dette vil anses som et brudd på regelverket.
Utsettelser
Vi har sett flere lignende utsettelser. I store deler av Europa, spesielt sist vår, har bønder demonstrert mot EUs grønne giv og nye regelverk. Det har ført til at EU har redusert eller satt på hold en rekke miljøtiltak bare i år.
På den andre siden sår miljøvernorganisasjoner tvil om EU-kommisjonens forpliktelse til å oppfylle EUs miljøløfter, og ber EU i stedet styrke og ikke svekke den «desperat trengte loven».
Les mer om avskogingsregelverket her i saken fra september.
Se også øvrige nyheter om regelverket og utsettelsen her:
- EU considers postponing anti-deforestation law as pressure from agribusiness mounts
- New EU rules to curb deforestation add to farmers’ red tape woes
- Gjengroing endrer landskap
Teksten er skrevet av Sopra Steria Footprint, som rådgir DLF på bærekraftregelverk. Har dere behov for å kartlegge og forstå risiko, for eksempel aktsomhetsvurderinger, vesentlighetsanalyse eller regulatorisk gjennomgang, og skape muligheter i markedet gjennom strategi og kommunikasjon – kan Sopra Steria Footprint være til god hjelp
Kontaktperson
Johanna Victoria Barcia
Rådgiver bærekraftsstrategi og rapportering
[email protected]928 12 477