Hjørnestein for plastgjenvinning snart klar

Finsorteringsanlegget for plastemballasje på Holtskogen Næringspark i Indre Østfold. Foto: Thermica

Plastretur er i rute med byggingen av Norges første nasjonale finsorteringsanlegg for plastemballasje. Fra april 2025 starter testkjøringen, og anlegget skal være i full drift samme høst. – Dette er en viktig milepæl og nødvendig for å nå nasjonale miljømål, sier Karl Johan Ingvaldsen, adm. direktør i Plastretur.

I Holtskogen næringspark i Indre Østfold bygges det som skal bli Norges første nasjonale finsorteringsanlegg for plastemballasje. Administrerende direktør i Plastretur, Karl Johan Ingvaldsen, kan bekrefte at alt går etter planen. – Byggeprosessen er i rute, og vi regner med å starte testkjøring av anlegget i april 2025. Dette blir en spennende periode med tilpasning og opplæring, før vi planlegger full drift fra september neste år. Vi føler oss trygge på at vi leverer på tid, sier han.

SAMARBEID: Det er Tomra og Plastretur som i fellesskap står bak etableringen av finsorteringsanlegget. Her er Joachim N. Amland, SVP i TOMRA Feedstock og Karl Johan Ingvaldsen, administrerende direktør i Plastretur, på befaring i Indre Østfold ved byggestart. FOTO: Plastretur AS

 Løser flere utfordringer

Forhistorien til prosjektet er preget av behovet for å møte både miljøkrav og praktiske utfordringer i avfallshåndteringen. – Dette prosjektet løser flere utfordringer for ulike aktører, forklarer Ingvaldsen. – Vi sørger samtidig for å være i forkant av fremtidige krav i avfallsforskriften, der vi hjelper våre  medlemmer med å være klare for disse.

Samtidig peker han på at kommunene, som har ansvaret for å samle inn plastemballasjen har utfordringer med å møte sine kommende utsorteringskrav. – Slik det ser ut nå, tyder mye på at kommunene ligger etter tidsplanen for bygging av anlegg som skal hente plastemballasje ut av restavfallet.. Dette skaper noen utfordringer, men vi lar det ikke påvirke vår fremdrift eller ambisjoner. Vi skal være klare.

Stort løft for plastgjenvinning

– Med en kapasitet på opptil 90.000 tonn plastemballasje i året, og avansert teknologi utviklet i samarbeid med Tomra, blir anlegget en hjørnestein i den nasjonale infrastrukturen for plastgjenvinning. Anlegget vil gjøre det mulig å sortere plastemballasje i ni ulike kvaliteter, noe som gir bedre forutsetninger for materialgjenvinning, sier Ingvaldsen.

På innsiden av Finsorteringsanlegget for plastemballasje på Holtskogen Næringspark i Indre Østfold. Foto: Plastretur AS

– I dag gjenvinnes rundt 34 prosent av plastemballasjen i Norge, men med dette anlegget kan vi nærme oss målet på 52 prosent innen 2030.

Han fremhever også at anlegget vil gjøre Norge mindre avhengig av utenlandske anlegg.

– Det vi tidligere sendte til sortering i utlandet, kan vi nå håndtere her hjemme. Dette er et stort steg for norsk gjenvinningsindustri, sier han. 

DLF aktiv eier – på vegne av medlemmene

Thomas Weihe, verdikjededirektør i DLF, sitter i styret i Plastretur – og har fulgt hele prosessen på nært hold. – Styret og administrasjonen har jobbet intensivt med dette over lengre tid, og vi ser virkelig frem til å se anlegget i drift. Med dagens eierskap og ledelse har sorteringsanlegget gode forutsetninger for å lykkes. Med dette anlegget viser vi at næringslivet tar sin del av ansvaret. Samtidig må myndighetene ta sitt ansvar, og vi er åpne for å bistå i deres vurderinger av nasjonal infrastruktur, sier han.

Thomas Weihe, Verdikjededirektør i DLF

Han understreker også at DLF er en aktiv eier i Plastretur, for at selskapet skal hjelpe medlemsbedrifterne med å ivareta deres produsentansvar for den plastemballasjen de setter på markedet. – Våre medlemmer er dermed viktige partnere og indirekte eiere i anlegget, der DLF aktivt bidrar til å forenkle håndteringen av et lovpålagt og bærekraftmessig ansvar for medlemsbedriftene.

Et kompetansesenter

Ingvaldsen håper også at anlegget kan bli et sted for læring og utvikling for medlemmene i Grønt Punkt Norge. – Vi ønsker å bruke anlegget som et kompetansesenter der medlemmene kan bidra til, og lære mer om, hvordan plastemballasje kan bli en del av en sirkulær økonomi. Det er også vårt håp at dette skal gjøre det enklere å få tilgang til norske resirkulerte råvarer, sier han, før han konkluderer:

– Når dørene åpner i 2025, vil dette unike samarbeidet mellom Plastretur og Tomra markere starten på en ny æra for norsk plastgjenvinning.

Her kan du lese mer om hvordan DLF, på vegne av medlemmene, er aktivt involvert i flere viktige bransjeselskaper. Dette er virksomheter som ivaretar et helt sentralt bransjesamarbeid, og er strategisk viktige for den daglige virksomheten i bedriftene.

 Relevante saker:

14.09.2023 Her skal brukt plastemballasje bli til ny råvare

01.06.2023 Merkevareleverandørene tar miljøansvar gjennom Plastretur AS